Sunday, October 4, 2015

:: Kuih kaswi @ lompang ::

Kuih ni antara salah satu kuih tradisional kegemaran my husby..pertama kali buat kuih ni ok...malunya..kuih yg hsbd suka pertama kali buat...biasanya beli aje 5 biji rm2..tapi kali ni saya terasa nak mencuba sendiri...tak rugi rasanya mempelajari makanan kesukaan suami kan...

Kuih ni saya buat malam...kononnya nak jamu untuk sarapan besok..petang tadi tak sempat nak buat sebab bawak anak2 swimming di clubhouse..resepi kuih ni saya tak sempat nak gugel jadi saya wasap biras sahaja..semua barang pun dah ada di rumah..

KUIH KASWI @ LOMPANG


BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi / tepung jagung
1 cawan gula merah
2 1/2 cawan air
Sedikit kapur makan - bancuh dengan sedikit air

CARA-CARA :
  • Air dan gula merah dimasak atas api hingga larut
  • Tapis air gula tadi yang telah larut
  • Tunggu suam kemudian masukkan ke dalam tepung
  • Masukkan air kapur kacau sebati sehingga tepung tidak berketul2.
  • Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam acuan
  • Kukus sehingga masak lebih kurang 30 minit.


Ini bancuhan tepung saya..nampak berketul di situ jadi saya tapis supaya ketulan2 tu tiada lagi..


Sedia untuk dikukus...loyang pengukus pula agak kecil sb menggunakan periuk ajaib..jadi la dr takde kan....


Jadi jugak kuih kaswi saya..lepas ni nak try masukkan dlm bekas kecil2 pulak..senang nak makan kn...yang klakanya malam tu jugak kuih kaswi saya habis dimakan oleh my husby n anak2..alhamdulillah..besok pagi kita sarapan roti aje ye...hehe...

No comments:

Post a Comment