Tak tahulah kenapa sejak dua menjak ni saya suka sangat nak buat kuih-muih ni..alhamdulillah lah Allah kurniakan kesihatan dan semangat untuk saya untuk mencuba sesuatu...hari-hari ada je kuih yang saya rasa nak buat...hari ni terasa nak buat kuih kegemaran suami...hampir setiap hari dalam bulan puasa mesti tak miss beli kuih ni...so saya pun gugel la resepi kuih badak berendam...kalau boleh nak yang paling simple tapi sedap...dan akhirnya saya follow resepi dari blog sis Azie by aziekitchen..bahan2 yang digunakan agak simple..
KUIH BADAK BERENDAM
KUIH BADAK BERENDAM
Bahan
Doh:
2 cawan
tepung pulut
11/2
cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu
kecil garam
Cara
cara:
Campurkan
garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga
menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.
Bahan
Inti:
2 cawan
kelapa parut muda
1 cawan
gula merah
1 helai
daun pandan
Gula
pasir, jika suka
Cara
cara:
Masak
gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut.
Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.
Ketepikan
dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga
habis.
Bahan
Kuah:
2 1/2
cawan santan
2 sudu
besar tepung jagung/beras
1/2 sudu
kecil garam
3 helai
daun pandan
Sedikit
gula - jika suka (opsyenal)
Cara-cara
Campur
rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang
10 minit. Tutup api dan ketepikan.
Cara
Penyediaan:
Ambik
sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di
dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya
tidak melekat.
Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga
mendidih. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak
sehingga ianya timbul di permukaan.
Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam
kuah.
Inilah hasilnya...tak berapa bulat tapi rasanya ok..
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment