Saturday, October 10, 2015

:: Kuih Badak Berendam ::

Tak tahulah kenapa sejak dua menjak ni saya suka sangat nak buat kuih-muih ni..alhamdulillah lah Allah kurniakan kesihatan dan semangat untuk saya untuk mencuba sesuatu...hari-hari ada je kuih yang saya rasa nak buat...hari ni terasa nak buat kuih kegemaran suami...hampir setiap hari dalam bulan puasa mesti tak miss beli kuih ni...so saya pun gugel la resepi kuih badak berendam...kalau boleh nak yang paling simple tapi sedap...dan akhirnya saya follow resepi dari blog sis Azie by aziekitchen..bahan2 yang digunakan agak simple..

KUIH BADAK BERENDAM

Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut
11/2 cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam

Cara cara:
Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.

 Bahan Inti:
2 cawan kelapa parut muda
1 cawan gula merah
1 helai daun pandan
Gula pasir, jika suka

Cara cara:
Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.

Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.

 Bahan Kuah:
2 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung jagung/beras
1/2 sudu kecil garam
3 helai daun pandan
Sedikit gula - jika suka (opsyenal)

Cara-cara
Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.

 Cara Penyediaan:
Ambik sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya tidak melekat. 

Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di permukaan. 
Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah. 



Inilah hasilnya...tak berapa bulat tapi rasanya ok..


SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment