Bila saya dah update dalam blog ni, maknanya masakan atau kuih-muih yang saya buat pastinya menjadi dengan jayanya...ok readers, hari sabtu lepas saya ada buat donut dengan mengikut satu resepi di blog masakan ni...boleh imagine tak kalau 4 cawan tepung gandum tu banyak mana donut saya boleh dapat..dengan peningkatan saiz kesan dari yis lagi....banyak bukan...saya tak salahkan blog masakan tu pun..tapi moral untuk diri sendiri better try dulu dengan kuantiti yang sedikit..bile dah expert barulah upgrade kuantiti yang lebih besar...
Jadi saya sangat frust sebab doh saya sangatlah tercair..rasanya dah 30 minit saya uli tapi tak jugak menjadi doh...dan akhirnya saya biarkan doh di atas meja sebab sgtlah frust...dan war2kan pada suami kuih tak jadi..bukan apa takut pulak nanti dia tertunggu2 kan...besok pagi2 saya dengat Irfan menjerit katanya kuih mama meletopp...haha..klaka..padahal doh dah mengembang..teruslah saya buang ke dalam tong sam.....membazir kan..tolong jangan ikut peel saya ye...
Jadi petang ni saya nekad nak buat sampai jadi..jadi saya pun wasaplah adik ipar minta resepi..siap kena gelak lagi..katanya kalau akk nak niaga boleh la buat 4 cawan tepung..kihkih..meh tgk resepi ringkas tapi hasilnya..gebu gebas lemah lembut gemalai....
:: RESEPI DONUT ::
BAHAN-BAHAN :
2 1/2 cawan tepung
1/2 cawan air
1 peket yis
2 sudu marjerin/butter ( dicairkan )
1 biji telur ( dipukul pakai garfu )
1/2 cawan susu pekat
CARA-CARA:
- Bancuhkan yis dengan air tadi. Kacau sampai berbuih.
- Tuang dalam tepung bersama bahan-bahan lain.
- Gaul sampai jadi doh / hilang lekit kat tangan.
- Perap doh selama 1 jam. Pastikan bekas besar.
- Tutup dengan kain basah doh akan naik sekali ganda.
- Selepas 1 jam, sila canai terap..rasanya tak canai pun takpe kot..
- Abiskan semua doh, goreng ikut urutan, jgn terabur goreng.
- Api mestilah sederhana dan minyak kena penuh supaya warna doh akan sekata.
- Akhir sekali, masukkan donut yang telah masak ke dalam gula kastor..
- Sedia untuk di 'ngap'....hihi...
Yummy.....sedap same macam jual kat gerai..huhu...
No comments:
Post a Comment