RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
- 4 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding)
- 1 paket agar-agar serbuk 10g
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 3sb tepung kastard
- 1 sk esen vanilla
Cara-cara
- Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
- Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
- Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment