Sale Pisang
Bahan-Bahan :
- Pisang Tanduk: : 10 Biji
- Tepung Beras : : 100 gram
- Tepung Sagu : : 50 gram
- Air Kapur Sirih : : 1 Sudu Kecil
- Perasa Vanila : : 3/4 Sudu Besar
- Gula : : 2 Sudu Besar
- Air : : 200ml
- Perasa : : Mengikut citarasa masing-masing.
Cara Membuat :
- Kupas pisang lalu belah empat, jemur hingga kering.
- Setelah kering, goreng pisang hingga masak dan kering. Angkat dan toskan.
- Adunan Tepung ( Campur tepung beras, tepung sagu, air kapur sirih, vanila, gula pasir, dan air, adun hingga adunan serata ). *Buat di dalam bekas lain.
- Celupkan pisang sale ke dalam adunan tepung, goreng dalam minyak panas hingga matang dan kering. Angkat dan toskan.
- Apabila setelah pisang sale agak kekeringan dari minyak, curahkan perisa ke atas pisang tersebut dan biarkan ia kering. Sedia untuk di makan.
No comments:
Post a Comment